Bu coğrafyanın sevecen, ümitli ve iyi kalpli insanları, her
ne yaşanırsa yaşansın içlerindeki hoşgörü ve sevgiyle, özellikle bayramda
insanlar geçmişlerini hatırlar, beraberce bir durumu paylaşır, heyecan
duyarlar. Küslükler, dargınlıklar varsa biter, uzaklarda olunduğundan ya da
günlük hayatın yoğunluğundan ihmal edilen dostluklar pekişir. Bayramlar bir
bakıma insanların birleşmeleri, buluşmaları için önemli fırsatlardandır. Bir
fincan kahvenin kırk yıl hatrının olduğu bu güzel insanların dünyasında böyle zamanlarda
pişen bir kahvenin kıymeti çok daha büyük oluyor elbette.
Senede bir ya da iki kez kullanılan yeni fincan takımların
vitrinin en ücra köşesinden çıkarılır. Ev ne kadar kalabalık olursa olsun
herkesin kahvesini nasıl içtiği itinayla öğrenilir ve isterseniz otuz fincan
olsun her birinin köpüğü ve kıvamı eşit olur.
Tadı damağınızda, muhabbeti hatrınızda, neşesi tebessümünüze
yansıyan Adnan Efendi Türk Kahvesinin bu denli bir muhabbet zenginliği
oluşturması, onu her daim baş tacı yapmıştır.
İşte 7 adımda bayramlarda misafirlerinize bol köpüklüsünden
ikram edeceğiniz kahve tarifi:
1. Öncelikle her
fincan için iki çay kaşığı kaşığı Türk kahvesi, cezveye koyulur. Kahvenin
olabildiğince taze çekilmiş olması önemlidir, uzun süre beklemiş veya ağzı açık
rutubetlenmiş kahveyi kullanmamanızı tavsiye ederiz, yoksa bi koşu Adnan
Efendiden alıp gelebilirsiniz.

2. Daha sonra her
fincan için yeterli miktarda su koyulur. Kullanacağınız suyun içme suyu olması
da önemlidir. Çünkü klorlu çeşme suları kahvenizin tadını bozabilir. Eğer
kahvenizin daha köpüklü olmasını istiyorsanız buzdolabından çıkmış soğuk su
daha da etkili olacaktır.
3. Ardından
istenilen şeker miktarına göre küp veya toz şeker eklenir. Türk kahvesinde
herkesin şeker tercihi farklıdır. Sade kahveye hiç şeker atılmazken; az şekerli
kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır.
4. Hepsini
ayarlayıp cezveye koyduktan sonra ateşe vermeden önce bütün malzemeler iyice
karıştırılır. Kahvenin olduğu gibi kaşığın da rutubetsiz olmasına dikkat
edilmelidir.

5. Bir sonraki
önemli detay kahvenin kısık ateşte pişirilmesidir. Eğer harlı ateşte pişerse
özünü almadan hemen kaynayabilir. Bu yüzden mangalda pişen kahve en güzel
kahvedir. Bir önemli detay da karıştırmamaktır. Çünkü ocağa koyduktan sonra
karıştırırsanız kahvenizin köpüğü olmayabilir.
6. Tam kaynama
zamanı gelen kahve ocaktan alınır. Çünkü çok beklenirse kaynayan köpük geri
sönebilir. Fakat, ocaktan alınan kahve hemen fincanlara boşaltılmaz. Önce
kaşıkla üstünde biriken köpükler fincanlara dağıtılır ve daha sonra tekrar
ateşe koyulur. Bir dahaki taşımında fincanlar yarısına kadar olabildiğince
köpükle olmak üzere doldurulur.
7. En son ateşe
koyulup tekrar kaynayınca alınan kahve fincanlara eşit olarak dağıtılır.
Kahveyi fincanın kenarından dökmeniz de önemlidir. Direkt ortasından dökerseniz
kahvedeki köpüğü dağıtıp istediğiniz köpüklü görünümü elde edemeyebilirsiniz.

Hepinize afiyet olsun bol muhabbetler.
Mutlulukla dolu, hoşgörülü ve birlik içinde bayramlar
geçirmeniz dileğiyle,
Kurban Bayramınız Mübarek Olsun.