Bayram Kahvesi Hazırlanışı

bayram kahvesi, türk kahvesi, türk kahvesi nasıl hazırlanır

 

Bu coğrafyanın sevecen, ümitli ve iyi kalpli insanları, her ne yaşanırsa yaşansın içlerindeki hoşgörü ve sevgiyle, özellikle bayramda insanlar geçmişlerini hatırlar, beraberce bir durumu paylaşır, heyecan duyarlar. Küslükler, dargınlıklar varsa biter, uzaklarda olunduğundan ya da günlük hayatın yoğunluğundan ihmal edilen dostluklar pekişir. Bayramlar bir bakıma insanların birleşmeleri, buluşmaları için önemli fırsatlardandır. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrının olduğu bu güzel insanların dünyasında böyle zamanlarda pişen bir kahvenin kıymeti çok daha büyük oluyor elbette.

 

Senede bir ya da iki kez kullanılan yeni fincan takımların vitrinin en ücra köşesinden çıkarılır. Ev ne kadar kalabalık olursa olsun herkesin kahvesini nasıl içtiği itinayla öğrenilir ve isterseniz otuz fincan olsun her birinin köpüğü ve kıvamı eşit olur.

 

Tadı damağınızda, muhabbeti hatrınızda, neşesi tebessümünüze yansıyan Adnan Efendi Türk Kahvesinin bu denli bir muhabbet zenginliği oluşturması, onu her daim baş tacı yapmıştır.

 

İşte 7 adımda bayramlarda misafirlerinize bol köpüklüsünden ikram edeceğiniz kahve tarifi:

 

1.      Öncelikle her fincan için iki çay kaşığı kaşığı Türk kahvesi, cezveye koyulur. Kahvenin olabildiğince taze çekilmiş olması önemlidir, uzun süre beklemiş veya ağzı açık rutubetlenmiş kahveyi kullanmamanızı tavsiye ederiz, yoksa bi koşu Adnan Efendiden alıp gelebilirsiniz.

 

2.      Daha sonra her fincan için yeterli miktarda su koyulur. Kullanacağınız suyun içme suyu olması da önemlidir. Çünkü klorlu çeşme suları kahvenizin tadını bozabilir. Eğer kahvenizin daha köpüklü olmasını istiyorsanız buzdolabından çıkmış soğuk su daha da etkili olacaktır.

 

3.      Ardından istenilen şeker miktarına göre küp veya toz şeker eklenir. Türk kahvesinde herkesin şeker tercihi farklıdır. Sade kahveye hiç şeker atılmazken; az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır.

 

4.      Hepsini ayarlayıp cezveye koyduktan sonra ateşe vermeden önce bütün malzemeler iyice karıştırılır. Kahvenin olduğu gibi kaşığın da rutubetsiz olmasına dikkat edilmelidir.

 

5.      Bir sonraki önemli detay kahvenin kısık ateşte pişirilmesidir. Eğer harlı ateşte pişerse özünü almadan hemen kaynayabilir. Bu yüzden mangalda pişen kahve en güzel kahvedir. Bir önemli detay da karıştırmamaktır. Çünkü ocağa koyduktan sonra karıştırırsanız kahvenizin köpüğü olmayabilir.

 

6.      Tam kaynama zamanı gelen kahve ocaktan alınır. Çünkü çok beklenirse kaynayan köpük geri sönebilir. Fakat, ocaktan alınan kahve hemen fincanlara boşaltılmaz. Önce kaşıkla üstünde biriken köpükler fincanlara dağıtılır ve daha sonra tekrar ateşe koyulur. Bir dahaki taşımında fincanlar yarısına kadar olabildiğince köpükle olmak üzere doldurulur.

 

7.      En son ateşe koyulup tekrar kaynayınca alınan kahve fincanlara eşit olarak dağıtılır. Kahveyi fincanın kenarından dökmeniz de önemlidir. Direkt ortasından dökerseniz kahvedeki köpüğü dağıtıp istediğiniz köpüklü görünümü elde edemeyebilirsiniz.

 

Hepinize afiyet olsun bol muhabbetler.

 

Mutlulukla dolu, hoşgörülü ve birlik içinde bayramlar geçirmeniz dileğiyle,

Kurban Bayramınız Mübarek Olsun.

Etiketler: bayram kahvesi, türk kahvesi, türk kahvesi nasıl hazırlanır
Ağustos 15, 2018
Listeye dön
Çerez Kullanımı

Alışveriş deneyimini iyileştirmek için kişisel veri politikamız doğrultusunda çerezler kullanıyoruz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için Çerez Politikamızı ve Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnini inceleyiniz.